Beweeg jij voldoende?

Hoe lang moet je bewegen per dag? 

Onderzoek wijst uit dat 60% van de Nederlandse bevolking te weinig beweegt. Dit betekent minder dan 30 minuten matige inspanning per dag volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze norm is opgesteld om het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen. Om op gewicht te blijven heb je minimaal 45 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig.

Waarom is lichaamsbeweging belangrijk? 

Met voldoende lichaamsbeweging blijf je op gewicht. Zodra de hoeveelheid voeding die je binnenkrijgt overeenkomt met de energie die je lichaam gebruikt ben je in balans. Simpel gezegd: alles wat je eet moet je ook verbranden. Alleen jijzelf hebt invloed op deze energiebalans. Je bepaalt tenslotte zelf hoeveel je eet en hoe actief je bent.

Lichaamsbeweging en gezondheid 

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan een goede gezondheid:
- bevordert de conditie van hart en bloedvaten
- verlaagd bloeddruk en cholesterolgehalte
- botten blijven langer sterk
- spijsvertering werkt beter
- meer energie en fitheid
- beter bestand tegen stress
- minder kans op overgewicht

Actievere leefstijl 

Probeer eenvoudig meer te bewegen in het dagelijks leven, neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift en laat de auto vaker staan. Ook activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen helpen een gezond gewicht te behouden. Je hoeft niet per se intensief te sporten: zo kun je matig intensieve activiteiten langer volhouden en dit resulteert in een hogere vetverbranding.

Vroeger en nu 

De generaties voor ons hadden meer beweging dan wij. Toen had men geen auto of scooter en deed men nog alles lopend of met de fiets. Er waren geen afstandsbedieningen en ook koffie werd nog met de hand gemalen en bereid. Verder waren er in die tijd niet zoveel kantoorbanen als nu. Er was nog veel fysiek werk waarbij lichamelijke arbeid kwam kijken. Kinderen speelden nog veel buiten of hielpen in en om het huis.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2024 NewNrgy - Succesvol lijnen