Circa 50% van de Nederlanders boven de 35 jaar heeft een te hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk

Circa 50% van de Nederlanders boven de 35 jaar heeft een te hoge bloeddruk, dit kan schade opleveren voor de gezondheid. Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Factoren die kunnen leiden tot een hoge bloeddruk zijn stress, teveel zoutgebruik, vet eten en roken.

Wanneer is er sprake van hoge bloeddruk?

Er is sprake van hoge bloeddruk wanneer bij meerdere metingen de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger dan 90 mmHg. De optimale bloedrukwaarde ligt rond de 120/80 mmHg. Wanneer het hart samenknijpt is de bloeddruk het hoogst, dit is de bovendruk. Zodra het hart zich ontspant is de bloeddruk het laagst, dit is de onderdruk. Op basis van de bovenddruk kan het risico op hart- en vaatziekten worden ingeschat.

Producten met veel zout

Veel voedingsmiddellen bevatten van nature al zout (natrium), extra toevoegen is dus overbodig. Gebruik in plaats van zout andere smaakmakers, zoals verse kruiden en specerijen. Als alternatief voor zout kun je eventueel ook LoSalt gebruiken. Producten die veel zout bevatten zijn kant-en-klaar producten zoals magnetronmaaltijden, soepen en sauzen. Maar ook smaakmakers als ketjap, bouillon, Maggi, ketjap, sambal en ketchup bevatten veel zout.

Voedingsadvies bij hoge bloeddruk

Om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen is een gezonde leefstijl van belang. Daarbij hoort gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een normaal gewicht. Eet gezond en gevarieerd. Eet zo min mogelijk voeding met verzadigd vet, kies voor magere producten of producten met onverzadigd vet. Gebruik veel groenten en fruit. Beperk het gebruik van drop, deze bevat glycyrrizine, een stof die de bloeddruk kan verhogen. Kies voor gezonde tussendoortjes.

Let bij hoge bloeddruk qua voeding op de volgende punten:

- gebruik weinig zout
- eet veel groenten en fruit
- beperk het gebruik van vet
- eet geen drop

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2024 NewNrgy - Succesvol lijnen