Anders dan bij de Superfoods is de werking van Powerhouse foods wél wetenschappelijk onderbouwd.

Powerhouse foods kopen

Dag Superfoods, Welkom Powerhouse foods

Superfoods zijn alweer passé. Deze blijken toch niet altijd even goed en gezond te zijn. De werking ervan wordt in twijfel getrokken door onder andere het Voedingscentrum. Ook is onlangs door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gemeld dat er te veel bestrijdingsmiddelen op gojibessen, chiazaad en quinoa zijn aangetroffen. Maar wat is dan wel gezond?

Powerhouse foods werken echt

De nieuwste gezondheidstrend in Amerika zijn Powerhouse foods. Dit zijn groenten- en fruitsoorten die barsten van de gezonde voedingsstoffen. Het zijn geen ‘lege’ calorieën, maar producten met juist veel vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Heel gezond en verantwoord dus.

Wanneer is een voedingsmiddel Powerhouse food? 

Anders dan bij de Superfoods is de werking van Powerhouse foods wél wetenschappelijk onderbouwd. De definitie voor Powerhouse foods is onlangs in een wetenschappelijk tijdschrift door de Amerikaanse overheidsdienst (Centers for Disease Control) gepubliceerd. Een Powerhouse food moet per 100 kilocalorieën gemiddeld 10 procent of meer van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 17 belangrijke voedingsstoffen leveren. Deze voedingsstoffen zijn calcium, ijzer, zink, kalium, vezels, eiwit en de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K en foliumzuur.

Overzicht van Powerhouse foods

Hieronder staat een overzicht van echte Powerhouse foods. Het zijn over het algemeen groene bladgroenten, koolsoorten, gele en oranje soorten groenten, fruit en citrusvruchten. Het hoogst scoren waterkers, Chinese kool en snijbiet. Opvallend genoeg ontbreken Superfoods als gojibessen en açaibessen.

Powerhouse groenten en fruit Score
Waterkers 100
Chinese kool 92
Snijbiet 89
Spinazie 86
Sla 71
Peterselie 66
Witlof 63
Andijvie 60
Bieslook 55
Boerenkool 49
Rode Peper 41
Broccoli 35
Pompoen 34
Spruitjes 32
Koolrabi 26
Bloemkool 25
Tomaat 20
Citroen 19
IJsbergsla 18
Aardbei 17
Radijs 17
Sinaasappel 13
Grapefruit 11
Raapstelen 11
Bramen 11
Prei 11

Kom dagelijks aan belangrijke voedingstoffen

Door dagelijks Powerhouse foods te eten kom je eenvoudig aan de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen. De lijst met Powerhouse foods bevat meer groenten dan fruit. Het beste scoren vooral groene bladgroenten en koolsoorten. Onderaan staan vooral gele en oranje groenten en fruit.

Verrassende scores in voedingswaarde 

Wie had bijvoorbeeld gedacht dat witlof hoger zou scoren dan broccoli? Of dat gewone kropsla boven ijsbergsla zou staan en dat spinazie gezonder is dan spruitjes? Kruiden als peterselie, rode peper en bieslook staan ook op de lijst. In de praktijk heb je hier niet zoveel aan omdat je van kruiden in verhouding maar heel weinig eet.

Variatie in je voeding 

Moet je nu alleen nog maar Powerhouse foods gaan eten? Nee dat niet, ook producten die niet op de lijst voorkomen kunnen nog steeds gezond zijn. Wel is variatie in je dagelijkse voeding van groot belang. Met dit nieuwe inzicht in gezonde voeding kun je nog bewuster keuzes maken. 

Ter inspiratie drie recepten met Powerhouse foods
Soep recept op basis van waterkers
Salade recept op basis van Chinese kool
Pasta recept op basis van spinazie

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2023 NewNrgy - Succesvol lijnen