Bij obesitas is er sprake van teveel vetweefsel in het lichaam.

Wat is obesitas?

Obesitas wordt ook wel omschreven als overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie en dikheid. Bij obesitas is er sprake van teveel vetweefsel in het lichaam. Als het lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig voor de maximale energiebehoefte, ontstaat overgewicht. De noodzakelijke hoeveelheid energie wordt door het lichaam verbrand. Het overschot wordt door je lichaam opgeslagen als reservevoorraad in de vorm van vet. In Nederland heeft ondertussen 40% van de volwassenen last van overgewicht.

Bereken of je overgewicht of zelfs obesitas hebt

Een methode om overgewicht of in ergere mate obesitas vast te stellen is de Body-Mass Index. Om deze index te berekenen deel je je gewicht in kilo's door het kwadraat van je lengte in meters. Als je BMI tussen de 18,5 en 25 ligt heb je een gezond gewicht. Je hebt overgewicht zodra je BMI tussen de 25 en 30 ligt. Bij een BMI boven de 35 is er sprake van ernstige obesitas. Bereken hier je BMI.

Klachten als gevolg van overgewicht

In geval van overgewicht heb je meestal niet direct ernstige klachten. Wel hebben mensen met overgewicht vaker last van een minderwaardigheidsgevoel. Dit ligt anders bij personen met extreme obesitas. Bij hen zorgen de extra kilo's voor een zware belasting van het lichaam, waardoor zelfs ademhalingsstoornissen (pickwick-syndroom) kunnen ontstaan.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2024 NewNrgy - Succesvol lijnen