Een hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Cholesterol

Het lichaam maakt zelf cholesterol aan in de lever en neemt daarnaast een deel op uit voeding. Cholesterol is nodig voor de productie van lichaamscellen, hormonen, gal en vitamine D.  Ook het normaal functioneren van de bijnier, het zenuwstelsel en de hersenen zijn afhankelijk van cholesterol. Zonder cholesterol kunnen we niet leven.

Een hoog cholesterol

Een hoog cholesterol kan ontstaan door aanleg of een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling. Andere oorzaken zijn vet eten, overgewicht en weinig lichaamsbeweging. Als er jarenlang te veel cholesterol in het bloed zit, kan het zich gaan ophopen in de vaatwand. Hierdoor worden de bloedvaten nauwer en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Voorbeelden hiervan zijn aderverkalking, hartinfarct of een beroerte.

Voedingsadvies bij hoog cholesterol

Om een hoog cholesterol te voorkomen en zo de kans op hart- en vaatziekten te verminderen is een gezonde leefstijl van belang. Daarbij hoort gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en een normaal gewicht. Eet gezond en gevarieerd. Eet zo min mogelijk voeding met verzadigd vet, kies voor magere producten of producten met onverzadigd vet. Gebruik vezelrijke voeding zoals groenten, fruit en volkoren graanproducten. Kies voor verantwoorde tussendoortjes.

Let bij een hoog cholesterol qua voeding op de volgende punten:

- let op vet
- eet vezelrijke voeding
- gebruik magere producten
- vervang producten met verzadigd vet door die met onverzadigd vet
- gebruik weinig cholesterolrijke voeding (eieren, garnalen, etc.)

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
© Copyright 2024 NewNrgy - Succesvol lijnen